västkustenVästkustens historia och själ präglas av närheten till havet; havet är regionens signum, dess förråd och skafferi.

För att såväl de boende på Västkusten, som besökare i regionen skall tillgodogöra sig närheten till havet, så erbjuds en mängd olika aktiviteter och arrangemang med tema mat. I Göteborg arrangeras varje år Go to Sea; en hyllningsvecka till havet, med skärgårdsupplevelser, seminarier, matlagningskurser, matvandringar och specialmenyer så skall människor förföras och engageras.

Längst hela Västkusten arrangeras skaldjurssafari bland världens bästa skaldjur. Plocka ostron direkt från havsbotten, hala in och vittja hummertinan och var med och koka musslor och kräftor i stora kastruller och tillsammans med några av kustens bästa kockar. Lägg till övernattning i äkta skärgårdsmiljö och möten med fiskare med ett helt liv i havsmiljö att berätta om.

Västkusten erbjuder lokala läckerheter

Inte bara havet, utan också insjön, landsbygden och skogen är viktiga för Västkusten – och kvaliteten på det som konsumeras. Idag ställer konsumenterna högre och högre krav på sina råvaror, så också det kött som de äter; djuren skall ha haft det bra och råvaran skall smaka. Det har bland annat Gröna Gårdar utanför Uddevalla tagit fasta på och genom köttlådor säljer de kött från över 30 olika kravmärkta gårdar i Västsverige.

Att tillaga en måltid enbart på protein är inte lockande. Västkustens leverantörer fokuserar således också på de övriga råvarorna på tallriken. På Göteborgsoperans tak, och annorstädes i staden, finns bikupor; bina hämtar sin nektar hos Trädgårdsföreningen och är flitiga besökare i blomodlingarna på Operans tak.

Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Väst har ett engagerat samarbete vid namn Smaka på Västsverige. Här får du hjälp att hitta lokala producenter, restauranger och gårdsbutiker så att du lätt och smidigt lär känna maten och miljön på Västkusten.

Bohuslänningarna är äggostälskare. Varför anrättningen är så populär just här vet man inte, såväl ägg som mjölk och äggostälskare finns över hela landet, men störst är rätten här. Kanske för att den äts, eller i alla fall åts, tillsammans med salt sill till frukost, ett sätt att variera silldieten? Idag äts äggosten främst med sylt, gärna varm björnbärssylt.