Musik från Göteborg

musik Göteborg är verkligen en musikstad, och kan skryta med att vara hemorten för dussintals välkända artister och band. De artister som kommer från Göteborg har bakgrund i alla tänkbara genrer, men alternativa former av pop- och rockmusik är överrepresenterade.

Göteborgs bidrag till musikbranschen

Björn Ulvaeus är en av Göteborgs mest kända musiker, framförallt på grund av sin tid med den världskända popgruppen ABBA. Gruppen var aktiv mellan 1972-83, och sålde miljontals skivor världen över. Efter tiden med ABBA fortsatte Ulvaeus att arbeta tillsammans med ABBA-kollegan Benny Andersson, med vilken han framförallt arbetat med musikalerna Chess, Mamma Mia! och Kristina från Duvemåla.

En känd popgrupp med rötter i Göteborg är Ace of Base. Bandet finns med i Guiness världsrekordsbok, eftersom deras debutalbum Happy Nation med 23 miljoner sålda CD-skivor var ett av världens mest sålda debutalbum. Ace of Base slog igenom 1993 och blev ett av 90-talets mest populära band, med flera så kallade sommarplågor.

Kanske den mest kända moderna artisten som kommer från Göteborg, är Håkan Hellström som slog igenom som soloartist år 2000, med låten Känn ingen sorg för mig Göteborg. Året därpå belönades han med utmärkelsen Årets Göteborgare, med motivering att han kombinerar äldre göteborgsk vistradition med moderna melodier. Musikern har genom åren rosats för sina känslofyllda sånger och verklighetsskildringar. Kritiker har både risat och rosat hans unika sångstil, där han medvetet sjunger på ett bräckligt sätt som för tankarna till falsksång. Håkan Hellström var innan sin solokarriär medlem i det alternativa rockbandet Broder Daniel, där han spelade trummor och basgitarr.

Någon som har en väldigt speciell göteborgsk musikstil, är Björn Rosenström. Hans musik är baserad på äldre vis-stil och låtarna är ofta sarkastiska och humoristiska. Låttexterna inspireras av de människor han möter på pubar och ute på stan, och är ofta lätta att känna igen sig i. År 1997 började debutalbumet, Låtar som är sådär, att säljas och blev snabbt Sveriges sjätte mest sålda album inom ett år, trots brist på marknadsföring. Björn Rosenströms musik har fortsatt glatt många, och han är ständigt aktuell med nya skojfriska album.