Marstrand

MarstrandMarstrand är en tätort norr om Göteborg och är belägen på två öar vid namn Marstrandsön och Koön. Historiskt sett var orten central när det kom till internationell handel och sillfiske. Åtgången på sill har genom åren varierat mycket, och goda sillår har avlösts av stagnering i fiskebeståndet. Detta påverkade orten och befolkningsantalet har därför svängt kraftigt.

Ett försök för att få till en befolkningstillväxt i Marstrand skedde på slutet av 1700-talet, då kung Gustav III beslöt att ge orten så kallade frihamnsprivilegier, någonting som i princip enbart ges till större städer. I praktiken betydde det dels religionsfrihet, vilket lockade många invandrare till orten, och dels fristad för kriminella och tullfri import av varor från utlandet. Orten utvecklades dock aldrig till någon storstad trots den höga invandringen, och kanske är det tack vare detta som ortens pittoreska charm finns kvar.

Att göra i Marstrand

Eftersom orten är belägen på öar, är segling en populär hobby bland många. Seglingsmöjligheterna lockar också många semesterfirare till västkusten under semestertiderna, och just Marstrand ses som lite av en oas. Tävlingen Match Cup Sweden går i Marstrand, och lockar varje år många åskådare.

Som havsort erbjuder Marstrand många olika typer av båtturer för såväl individen som för familjen. Det är också möjligt att njuta av en sälsafari om man vill komma de stora djuren riktigt nära. Möjlighet att dyka i havet utanför orten finns också, liksom att följa med på hummerfiske med väderbitna fiskare.

En av ortens större sevärdheter är Carlstens fästning. Den har rötter från 1600-talet, och i fängelsehålorna har bland annat tjuven Lasse-Maja suttit fängslad. Lasse-Maja lyckades hålla sig undan rättvisan under lång tid, genom att klä ut sig till kvinna. Det sägs att de kunskaper han förvärvade när han var utklädd, ledde till att han mer eller mindre fick tjäna av hela sitt fängelsestraff på Carlstens fästning i köket, där han hjälpte till med matlagningen.

Fästningen erbjuder guidade visningar, och varje år anordnas fästningsspel med kanonsaluter och utklädda karoliner, någonting som kan falla den historieintresserade i smaken.