Liseberg

LisebergLiseberg är en av Sveriges största nöjesparker och ägs av Göteborgs kommun. Parken har en nästan hundraårig historia och portarna slogs upp för första gången 1923. Nöjesparken var först tänkt att vara en tillfällig nöjespark, som konstruerades i samband med Göteborg stads 300-årsjubilieum samma år. Det kom dock fler besökare än man hade räknat med, närmare en miljon, och därför beslutades att nöjesparken skulle få vara kvar även efter jubileumsfirandet. Parken fortsatte att vara populär, och under 30-talet uppnådde man för första gången en årlig besökssiffra på över en miljon, vilket var ovanligt många på den tiden. Under 2016 utsågs Liseberg till Nordens bästa nöjespark.

Parken hyser många olika åkattraktioner, i form av bland annat karuseller, berg- och dalbanor och olika typer av vattenbanor. En populär berg- och dalbana är Lisebergsbanan, som är 1,5 km lång och belägen inne i en skog. Banan åks av runt 1,5 miljoner besökare varje år, och är därmed Lisebergs mest välbesökta åkattraktion. En annan populär åkattraktion är Balder, vilken är en av Nordens största berg- och dalbanor i trä och som har vunnit ett flertal utmärkelser. Balder har inte bara utsetts till Europas bästa träbana, utan till och med den bästa berg- och dalbanan i trä i hela världen. Populära vattenbanor är Kållerado och FlumeRide, i vilka man färdas i strömmande vatten i små runda respektive stockformade båtar. En attraktion för våghalsade är Mechanica, där åkarna inte bara åker upp och ner i luften, utan samtidigt snurrar runt i 360 grader.

Mycket att göra på Liseberg

Liseberg hyser inte enbart åkattraktioner, utan erbjuder även flera scener, spelhallar och restauranger samt en dansbana. Nöjesparken erbjuder flera grönområden och har vunnit trädgårdspriser för sin utformning. Liseberg är också lättillgänglig för handikappade, och många av åkattraktionerna kan besökas av handikappade personer, liksom merparten av restaurangerna och scenerna som är handikappanpassade.

Vägen som leder till nöjesparkens huvudentré är kantad med mässingsstjärnor tillägnade diverse kändisar, och kallas för Stjärnvägen. Även nöjesparken själv har haft många kändisbesök genom åren, och band som ABBA, Rolling Stones, Jimi Hendrix, Cat Stevens och Elton John har alla framfört spelningar på Liseberg.