AvenynAvenyn är ett av Göteborgs mest besökta och populäraste stråk, inte minst för de otaliga shoppingmöjligheterna som erbjuds. Paradgatan sträcker sig genom de två stadsdelarna Vasastaden och Lorensberg och är en knapp kilometer lång. Utbudet uppvisar stor variation, även om lite exklusivare kläd- och accessoarbutiker tar överhanden, och på Avenyn samsas även inredningsbutiker och second hand-affärer.

Upplevelser på Avenyn

Vid ena änden av Avenyn finns Götaplatsen, vilken dekoreras av den kända statyn Poseidon. Häromkring finns flera kulturella institutioner utspridda, som Göteborgs Konstmuseum och Konsthall. Även stadsteatern och Göteborgs konserthus ligger i området, och Götaplatsen passar sig mycket väl för den som är intresserad av all sorts konst och underhållning. Själva Avenyn erbjuder också ett flertal konstgallerier, där man kan beskåda fasta såväl som tillfälliga utställningar inom måleri, teckning och skulptur.

Vill man istället sätta sig ner med en drink eller en måltid god mat, finns ett flertal barer och restauranger att välja mellan. Alla typer av kök samsas på Avenyn, som exempelvis italienska, latinamerikanska, asiatiska och brittiska restauranger och pubar. Det finns därmed ett varierat utbud för alla smakupplevelser, och alltid någonstans där det finns lediga bord.

När det kommer till shoppingmöjligheter, finns flera av de mest kända märkena representerade. Det går att shoppa kläder från bland annat Tommy Hilfiger, Pret à Portér och Laura Ashley. Både herr- och damkläder finns att inhandla, liksom teknikprylar, väskor, skor och annat man kan tänkas behöva till sin nya outfit.

För den som har barnen med sig till de centrala delarna av Göteborg, finns både nöjesparken Liseberg och vetenskapscentret Universeum bara ett hundratal meter bort. Där kan man stilla sin nyfikenhet samtidigt som man kommer ifrån stressen i storstaden för en stund.

Avenyn har allt, inklusive boendemöjligheter. Vill man bo centralt under sitt besök i Göteborg, finns hotellet Elite Park Avenue Hotel i mitten av smeten. Hotellet erbjuder förutom vanliga singel- och dubbelrum, så kallade familjerum anpassade för barnfamiljer.

Paradgatan är alltså mer eller mindre ett måste att besöka under ett Göteborgsbesök, och vad man än söker kan man nog finna detta någonstans utefter stråket.